Oldalak

Ezen a felületen található bejegyzések nagy része az Álomvilágba vezet. Teljesen szubjektív szűrőim adott belső élményeket eredményeznek. Az álmok, fantáziák, vágyak, képek és képzeletek független, objektív, külső szempontból nem igazán érthetők vagy reprodukálhatók. Ezek az én agyam által generált folyamatok, más agya nyilván teljesen eltérően működik. Amennyiben ez túl sok, amivel nem tudsz mit kezdeni és objektívabb látószögre vágysz, több 3D-s Valóságot tartalmazó szilánkokat ITT találsz. A blog első hónapjai egyfajta történetet mesélnek el. A legkorábbi bejegyzések utalnak frissen induló belső folyamataimra az ÉlményParkkal való találkozás után.

Napló 5.0 (Az egyéni tudat)


- Mesélj nekem az egyéni tudatról! Innen nézve riasztó, milyen szélsőségekre képes.

- Ilyen a bokszoló haverok kérdése is, ugye?

- Igen. Akkor magyarázd el azt.

- Azt tudnod kell, hogy bár tanulom őket, de még én is csak sejtek ezt-azt. Ráadásul az egész mélyén egy borzasztó nagy paradoxont érzékelek. Bár innen nézve az egyéni tudatot tesszük meg a harcok és az agresszió okának, de az ok mindig a kollektív tudatra vezethető vissza. Az egyéni tudat a kollektív tudat kardja, de nem ő a kéz, és főleg nem ő a lény, ami fogja a kardot.

- Ugyan már. Nézz rá a mandaláira is. A kollektív tudat kiegyensúlyozottságot, harmóniát, szimmetriát, békét hordoz. Persze mondhatjuk azt is, hogy ez egysíkúságot, unalmat, begyöpösödöttséget és fantáziátlanságot is jelent. De disszonancia biztosan nincs benne. Márpedig a harc, az agresszió egyetlen kicsúcsosodó energiaimpulzus. Hol látsz ilyet?

- Tudom, mire akarsz célozni. A 6-on és a 12-n alapuló téridő geometriára. Ahol az egyéni tudat jelentősége megnő, ott a mandala vált, és hirtelen ott van a 7 vagy a 13. Ránézésre azonnal érezni egyfajta billenést, kimozdulást. A belső mozgásban gazdag, de alapvetően statikus kollektív tudattal szemben a felmutatott és kibontott belső nyugalom ellenére egy dinamikus egyéni tudat érződik. És ezt a dinamizmust kötöd a harchoz, míg a statikus állapotot a békéhez.

- Igen. Egyszerűen gondolj azokra a kultúrákra, ahol az egyéni lét, az individualitás kiemelkedő fontosságú. Technológiailag fejlettek, de agresszívan terjeszkedők, leigázók.

- Utalva az előzőekre én azt gondolom, hogy pont a kollektív tudat minőségén és taktikázásán múlik, miként viselkednek az egyéni tudatok. Azzal tud játszani, hogy a bekebelezés-visszahúzódás nyomán mekkora és milyen minőségű teret hagy. Ez határozza meg az egyéni tudatok vektorát.

- Akkor igazából azt mondod, mi teremtettük meg őt, és azért ilyen elképesztő, innovatív és ijesztő, mert mertünk nagyot álmodni és túl nagy szabad teret hagytunk neki kísérletezni és játszani?

- Igen. Mint ahogy visszafelé is működik. Simán mondhatja, hogy azért vagytok itt, mert ő zseniálisan nagyot tudott ugrani, elképesztően tágas, eddig üres téridő kereteket feszített ki, és szüksége van egy támogató háttérre, amire alapozhatja az így megnyitott univerzuma további növekedését, ezért megálmodott magának benneteket. Kölcsönösen álmodjátok és teremtitek egymást, pont erről szólt az odafenti találkozótok, hiszen egy hihetetlen kísérletsorozat eredményeként egymást találtátok meg. Adott a két csúcspont, a két oldal legmagasabb minősége (amit az egyik oldalon természetesen egy egyéni tudat, a másik oldalon pedig egy komplex erőtér jelenít meg), már csak a részleteket kell egyeztetni.

- Térjünk már vissza a legkisebb egységhez és onnan mutasd meg, mire gondolsz.

- Önmagukban az egyéni tudatok alapvetően nem harciasak, és tiszteletben tartják a másik világát. Legfontosabb számukra az egyéni szabadság, ezért alapvető, hogy önmaguktól inkább nem korlátozzák a másikat ebben. A csak férfiakból álló társaságok kevésbé hajlanak a klikkesedésre, míg a nőknél automatikus ezek kialakulása. Ezek a csoportosulások pedig alapvetően kizáróak, ellenségesek egymással. Férfiaknál, ha egy komplex feladat van, az adott részfeladatban mindig az irányít, aki ahhoz legjobban ért. Gondolj pl. egy magas színvonalú tolvaj csapatra. Az egyik kiemelkedő fizikumú, bármit tud a testével, a másik jó taktikus, és kiválóan kommunikál, a harmadik igazi kütyüguru, a negyedik elképesztően vezet bármilyen járművet. Érted mit akarok mondani. Belül köztük nincs harc, és alapvetően rangsor sem. A csoport vezetője viszont az lesz, aki a melót szerezte, illetve aki kifelé (a kollektív tudattal) kapcsolatot tart. Az egyéni tudatok remekül alkalmazzák a sokszínűséget a cél érdekében.

És most jövök majd a bokszolókkal. Amikor ugyanarra a feladatra sok egyéni tudat áll rendelkezésre, vagy inkább sok kell hozzá a feladat nagyságrendje miatt, akkor hasonló paraméterek szükségesek. Ilyenkor viszont alapvető célja a csoportnak, hogy a legalkalmasabb egyedet termelje ki arra, hogy a csoportot képviselje. Kialakul a hierarchia, amelynek megteremtése és dinamikus megtartása örökös küzdelemmel jár. De itt egyáltalán nem az a cél, hogy a másikat bántsák, kiiktassák vagy megsemmisítsék, hiszen az gyökeresen ellenkezik a csoport érdekével. A küzdelem nem más, mint próbák sorozata, hogy kiderüljön, melyik egyéni tudat a legalkalmasabb. Minél kevesebb a különbség két egyéni tudat között, annál hosszabb harc kell ahhoz, hogy dűlőre jussanak a hierarchia kérdéskörében. Emiatt annál jobban becsülik egymást, minél jobban bírja a másik a harcot. Ilyenkor azt érzik, hogy a másik nagyon hasonló hozzám, szinte olyan, mintha én lennék. Lefordítva megérkezünk oda, amit kérdeztél: minél véresebbre püfölik egymást a bokszolók, annál nagyobbra nő a másik a szemükben, és esetleg annál jobban kötődnek egymáshoz.

A nők határai sokkal elmosódottabbak, emiatt könnyebben járnak át a másikba. Sőt, a kötődési igényük miatt általában problémát is okoz nekik a másik határainak megértése. Egyéni tudatnál az üres tér diadal, kollektív tudatnak viszont ugyanez kudarc. A kollektív tudat minőségét azok az üres helyek paraméterei adják, ahova be tud áramlani, ezért izgatják a nők fantáziáját a befoghatatlan, egyedülálló alfák. A kollektív tudat jól tud összefésülni és szintetizálni, de nem tudja úgy átkonvertálni ezeket, hogy újat teremtsen. József Attila is mindig felsorolja a hatot (a kollektív tudat alapminősége), majd felszólítja az egyéni tudatot, hogy a "Hetedik te magad légy!" Egy nő csak a hat tud lenni, a hetedik soha, de ugyanez áll a 12-re is. A 13. csak férfi lehet. (Magas tudatszintű nő lehet 9 is, ha a hármat mindhárom szinten uralja.) A nők egymáshoz viszonyítva sokkal átlagosabbak, mindenféle paramétereiket tekintve szűkebbek az eloszlásaik haranggörbéi, míg a férfiaké inkább elnyúlik a két szélső tartományban. Ezért egy kollektív tudat nem szinteződik paraméterek szerint (illetve sajnos nem aszerint alakít ki hierarchiát), hanem egynemű masszát alkot. (Ebből fakad az unalom.) Csak férfiakból álló csoportokon belül akkor indul meg az erjedés és az agresszió, ha megjelenik a nő is a láthatáron. A kollektív tudat hatására robban be az egyéni tudatok leigázó, agresszív harca. A másik elpusztítását célzó háborúkhoz a hierarchiát az egyéni tudat segítségével építik fel, míg az ideológiát a kollektív tudat szállítja.

Az egyéni tudatból, alulról építkezve úgy épül ki a kollektív tudat, hogy a sokszínűség segítségével létrehoznak egy önmaguknál többet lefedő első szintű hálót, amelyet elsődleges morfogenetikus mezőnek is hívhatok. Amint ez kollektív tudatként átitat mindenkit, akkor az unióként kialakult tudatösszességnek mindenki birtokában van, ezért elindulhat egy következő szint, amely megint új infókat tölt a kollektívbe. A másik oldalról indítva ismered nagyon jól. A kollektív tudatról leválnak apró kis tudatszilánkok, amelyek kilökődnek a létezés határán túlra a nemlétezésbe, kialakítanak egy kollektív tudatnak megfelelő minőségű fogadóbázist, ahova az beáradhat.