Oldalak

Ezen a felületen található bejegyzések nagy része az Álomvilágba vezet. Teljesen szubjektív szűrőim adott belső élményeket eredményeznek. Az álmok, fantáziák, vágyak, képek és képzeletek független, objektív, külső szempontból nem igazán érthetők vagy reprodukálhatók. Ezek az én agyam által generált folyamatok, más agya nyilván teljesen eltérően működik. Amennyiben ez túl sok, amivel nem tudsz mit kezdeni és objektívabb látószögre vágysz, több 3D-s Valóságot tartalmazó szilánkokat ITT találsz. A blog első hónapjai egyfajta történetet mesélnek el. A legkorábbi bejegyzések utalnak frissen induló belső folyamataimra az ÉlményParkkal való találkozás után.

Adalékok idegen manipulálási módszerekhez 3.

 

Bármilyen manipulálási módszer csak akkor vehető észre, ha valaki rendelkezik erős önismerettel és emlékszik is önmagára, de az évek során az erre irányuló vizsgálatok ezt megalapozzák. Ehhez olyan alaptechnikák kellenek, amelyekről már korábban írtam.

 

Meg kell figyelni a gondolatokat, miként születnek, melyiket hogyan lehet könnyebben elengedni, milyen láncolat jellemző rájuk, mennyire érezzük egységben vele magunkat, egy gondolat milyen szálakra és részekre szedhető szét, ezekből melyik miként kapcsolódik hozzánk. Fontos, hogy adott gondolathoz rendelődik-e érzés vagy érzelem, és ha igen, ezeket és a kapcsolódási pontokat is jó megnézni. Érdemes megvizsgálni, mennyire tartoznak integritásunkhoz ezek a gondolatok, mennyire a világképünk, logikai rendszerünk, a minket felépítő keretek pillérei. Mennyire saját az a gondolat, amit minden szempontból való mérlegelés nyomán fogadtunk el és dolgoztunk át magunkon, illetve mennyire vettünk át automatikusan tömeghiedelmet.

Ha ezeket rendszeresen figyeli valaki, nyilván könnyen feltűnik neki, ha hirtelen teljesen új ötletei, gondolatai lesznek egy adott témával kapcsolatban. Érdemes fokozott éberségre kapcsolni, mert belenyúlási kísérlet lehet. Ilyenkor jól tud beszélgetni az ember „saját magával”, hiszen egymásra eresztheti adott dologgal kapcsolatos régi és új gondolatait. Ezt gyakorolva egy idő után a belső párbeszéd egyre jobban valódi gondolatkommunikációba fordulhat át, amikor külső sugallat, manipulációs kísérlet érkezik hozzánk.

Hasonló a helyzet az érzések, érzelmek megismerésével is.  Persze, felfokozott belsővel nagyon nehéz tudatosnak maradni. Akiknél ilyenkor is működik az önreflexió, azok már régebb óta gyakorolják. Az éppen legerősebb érzelmet vagy érzetet érdemes megfigyelni külső és belső fókuszpontból is. Éberen kell átengedni magunkon, hogy kiderüljön az ereje, lefutása, eredési és célpontja. Teret adni neki és megtartani, de úgy, hogy miközben bennünk történik, egyben tárgyilagos külső szemlélők is legyünk. A gyakorlási folyamat elején mindez utólag elemezhető az emléknyomok alapján, de egy másik ember is segíthet, hogy az éppen zajló folyamatoknál megadja a külső, tárgyilagos fókuszt, tehát ő támogathat ennek kiteresedésében.

Az első két részben érintett manipulálási módszereken keresztül jöttem rá, mit jelent az Élet iránytűjére vonatkozó tanács. Vágy, gondolat, érzés, érdek. Minden szituációval kapcsolatban érdemes ráfókuszálni ezekre külön-külön, mit mondanak vagy jeleznek az adott helyzetről. Nagyon könnyen lehet olyan hangsúlyos bármelyik, hogy elnyomja a többit, illetve a figyelmet teljesen eltéríti és uralja, de ha csak az egyik van felerősítve, a mélyben tapasztalható egyfajta nyugtalanság, bizonytalanság, tépelődés. Mindegyiket átszálazva ezt észre lehet venni és feloldható a megosztottság.

Talán mindenkinél másképp van, hogy a négy közül melyik irányból manipulálható a legkönnyebben. Azt vettem észre, hogy nálam általában a gondolat, érzés, vágy, érdek sorrend működik. Az előző két részben bemutatott módszerek is erre a logikára épültek fel. Manipuláció során sok energiát igényel ezekből minél többet egy irányba állítani, ezért jó mindegyikre rákérdezni. Ugyanakkor voltam már olyan helyzetben, ahol saját magamat tekintve mind a négy egy irányba mutatott, tehát a saját oldalamról minden azt igazolta, hogy az adott dolgot tegyem meg. Egyetlen apró dolog fékezte meg a nagy igyekezetet: a másik fél érdeke, ami ezek ellen hatott. Nyilván, adott pillanatban lehet akkora a hév, hogy csak önmagunkra vagyunk tekintettel és a másik érdekét lesöpörnénk az asztalról. Ilyenkor jön jól, ha ezen vetületben már ismerjük magunkat és a szituációt, mert korábbi elemzések emlékei segítenek és biztos kapaszkodót nyújthatnak.

 

A dolog fontosságán múlik, hogy az adott manipulációs kísérlet meddig tart és milyen felépítésű. Kaptam már olyan támadássorozatot, amikor keveredve, napról-napra más stílusú dologgal próbálkoztak. Az első körös ellenállás után a legyengítés volt a cél, ami sokszor erős fájdalom alkalmazásával történik, hogy az éberség csökkenjen és könnyebben átvihető legyen a kívánt hatás. A fizikai gyengítés után pedig sokkal könnyebben megvalósítható a lelki gyengítés is. Pontosan látják mindenki gyenge pontját, amivel kapcsolatban neheztel magára, amit nem kedvel önmagában, amiben hajlamos önostorozásra. A feladat és a módszer egyszerű: ezekre az érzésekre kiépített fogadóportokat használják, ezzel árasztják el az embert. Ha pedig meginog és az önbecsülése léket kap, máris könnyebb kihúzni a lába alól teljesen a szőnyeget. Csak akkor van az embernek esélye, ha felismeri a törekvés mechanizmusát és küzd az ellen, hogy elmerüljön benne. Ilyeneket végig elemezve nagy tanulság, hogy pontosan ismerik a gyenge pontjainkat és folyamatosan támadják ezeket. A jó hír az, hogy minden kibekkelt támadás megerősít és önbizalmat ad.